1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Към местната власт се насочват 600 млн.лева за водни проекти

Към местната власт се насочват 600 млн.лева за водни проекти

По процедурата ще се финансира изграждане, рехабилитация и модернизация на пречиствателни станции за отпадъчни води

Управляващият орган на Оперативна програма „Околна среда” отправи покана за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ към общински администрации с над 10 000 еквивалент жители. Това са общините, посочени в списъка „Подход и методология за подбор на проектите по приоритетна ос 1 на оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”, приоритетни за финансиране според европейското законодателство за пречистване на градските отпадъчни води, така че да се намали несъответствието в дела от населението, включено към канализационна система.
По процедурата ще се финансира изграждане, рехабилитация и модернизация на пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), изграждане, рехабилитация, реконструкция и модернизация на канализационни мрежи и на водоснабдителни мрежи там, където трасето им съвпада с това на канализацията.

Подадените проекти ще се оценяват от експертни работни групи, които ще се свикват на всеки два месеца или след постъпване на 10 проекта. Крайният срок за подаване е 20 февруари 2012 г., а кандидатите трябва да планират строителните работи така, че те да приключат не по-късно от 31 декември 2014 г. След като беше изменен подходът за управление и бяха предприети корективни мерки към водните проекти, одобрени от Европейската комисия, тази процедура е следващата значима стъпка за гарантиране на добро финансово управление и фокусиране на финансовия ресурс за изпълнение на приоритетите в сектора. Социално-икономическият ефект на инвестицията от общо 600 млн. лева, които ще се влеят на територията на страната, е неоспорим – ще се създадат работни места, ще се открият нови възможности пред бизнеса в качеството му на изпълнител на проектите, ще се повиши броят на хората, обслужвани от канализационна система и инфраструктура за питейни води.

Общините, които желаят да направят консултация с експерти от Управляващия орган на оперативната програма за подготовката на проектите, могат да заявят участие в рамките на приемния ден на ОПОС, който се провежда всеки четвъртък от 14.00 до 17.00 ч. в сградата на МОСВ на бул."Мария Луиза" № 22. Желаещите да участват трябва да заявят това на адрес: ope@moew.government.bg, като предварително изпратят въпросите си и данни за контакт на посочения електронен адрес в срок до един ден преди срещите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.