1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Камилите са се появили преди милиони години в Арктика

Камилите са се появили преди милиони години в Арктика

Това сочат резултатите от изследване на канадски учени

Камилите са се появили преди милиони години в Арктика, където климатът тогава е бил по-мек, отколкото е днес, сочат резултатите от изследване на канадски учени.

Хипотезата им е базирана върху фосилизирани фрагменти от кости, открити близо до вкаменени дървета на канадския остров Елсмиър, недалеч от Северния полюс и Гренландия. Изследването на колагена в тези кости позволило те да бъдат приписани на гигантски праисторически камили, а проби от почвата показват, че фосилите са на 3,5 милиона години. Камилата от Елсмиър е най-"северният" открит досега представител на камилите, заявиха учените.

Животното е живяло в Далечния север през топлия период на плиоцена, когато районът бил залесен и провлаци край острови в Канадския арктически архипелаг са били запълнени със седименти, пише БТА.

Днес на остров Елсмиър почти няма растителност - единственото срещащо се там дърво е малката арктическа върба. Навремето средната годишна температура била с 2-3 градуса по-висока от сегашната, но все пак температурните стойности са били отрицателни.

Прародителят на камилите и ламите не се е появил в Сахара, на Арабския полуостров или в Андите, а в Северна Америка, поясни ръководителката на екипа Наталия Рибчински от Природонаучния музий в Отава. Камилите са се появили в Северна Америка през еоцена, преди 45 милиона години. След това са мигрирали към Азия, минавайки по тясна ивица земя, коята е свързвала двата континента в района Беринговия проток.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.