1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кампания проследява завръщането на мигриращите птици от Юг

Кампания проследява завръщането на мигриращите птици от Юг

България е сред 36-те страни от Европа, Близкия Изток и Африка, които за шеста поредна година ще се включат в инициативата

Българското дружество за защита на птиците стартира на 1 март кампания „Жива пролет", с която приканва семейства с малки деца да съобщят за първите мигриращи птици, завърнали се от топлите страни.

Участниците се насърчават да записват данните за видените птици на интернет-страницата на "Жива пролет" www.springalive.net, където десетки хиляди наблюдения ще допринесат за създаването на интерактивна карта, позволяваща на посетителите да проследят пристигането на мигриращите птици в Европа с настъпването на пролетта.

Тази година компанията на дружеството ще проследява пет мигриращи вида - бял щъркел, бързолет, селска лястовица, кукувица и изключително пъстрия, нов за 2011 г. вид - обикновен пчелояд.

Пчелоядите са едни от най-красивите ярко оцветени птици, срещащи се в Европа. Те са много социални, често наблюдавани в големи ята. Когато не мигрират, те дори си сътрудничат при отглеждането на малките. Миграцията е тежко изпитание за този вид, като учените оценяват, че само един на всеки три пчелояда, напускащи Европа през есента, се завръща напролет.

Насочена към деца на възраст 8-12 години, кампанията "Жива пролет" е лесен и забавен начин за родителите да въвлекат техните деца в чудото на Европейската пролетна миграция. Сайтът представлява и източник на информация за подрастващи природолюбители.

България е сред 36-те страни от Европа, Близкия Изток и Африка, които за шеста поредна година ще се включат в инициативата, допринасяйки за подобряването на природозащитното образование, насочено към семействата. В България кампанията се координира от Българско дружество за защита на птиците, партньор на международната природозащитна организация BirdLife International.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.