1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кампания за спасяване на вековните гори в България

Кампания за спасяване на вековните гори в България

Снимка:

Едва 5% от горите у нас са вековни, алармират от WWF

С кръгла маса на тема „Бъдещето на вековните гори в България“ започна целенасочената кампания на Международната природозащитна организация WWF. Тя е част от голям международен проект за съхраняване, опазване и защита за бъдещето на съществуващите вековни гори на планетата, в частност и на наша територия.

Днес едва 5% от горите в България са вековни. В сравнение с някои европейски страни това не е много. Ако тези гори бъдат унищожени, ще се стигне до неизмерими загуби за природата и човека у нас, алармират еколози и учени лесовъди. Затова е важно чрез инициативите, предвидени от тях през следващата година да се провокират активности и да се постави началото на обществена дискусия за успехите и предизвикателствата в управлението и опазването на вековните гори у нас, заяви експертът от WWF в това направление Александър Дунчев.

Същински вековни гори са онези, които са се развивали стотици години без човешка намеса. В България такива гори са запазени предимно в резерватите, в националните паркове и в по-недостъпните високопланински райони и вододайни зони на Родопите, Стара планина, Рила, Пирин и Странджа, обясни Жеко Спиридонов от Сдружение „Природен фонд“.

По думите на еколога Дунчев много е важно обществото да разбере същинската роля точно на тези гори. А те са значими, защото са последните естествени диви гори, които не са докосвани от хората, не са стопанисвани и в тях биологичното разнообразие заедно със самите дървета са запазени най-добре. Това е станало в резултат на усилията на лесовъди, природозащитници, туристи и ловци. Вековните гори са последните запазени кътчета дива природа, където можем да наблюдаваме всички фази на естествените гори – зараждането на младата гора, борбата за оцеляване на зрели дървета и бавното отмиране на най-старите от тях. Те са дом на над 50% от горските видове, поясни Дунчев. Според него държавата ни трябва да опази още около 5% от вековните гори на територията на страната. Съгласно Закона за горите у нас трябва да се опазват около 10% от горите като стари гори и вековни гори. Тези законови изисквания съществуват, но не се прилагат. Тук ще бъде и ролята на еколозите с водената кампания, която ще попита обществото и държавата защо не се прилагат тези изисквания.

Целия материал за кампания на WWF за спасяване на вековните гори в България четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.