1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Къмпингуващи върху земеделски земи в Царево нарушават екоравновесието в района

Къмпингуващи върху земеделски земи в Царево нарушават екоравновесието в района

Градската управа започва проверки

Къмпингуващи върху земеделски земи в Царево нарушават екоравновесието в района, обяви градската управа, цитирана от БТА. 

Според общината на територията на къмпинг "Арапя", където освен бунгала и хотели, има и земеделски земи, почиващи се настанявали незаконно. Собствениците на имотите и останалите почиващи в къмпинга недоволстват и протестират всеки ден, твърди градската управа и затова започва проверки.

Проверките на територията на къмпинг "Арапя" ще бъдат извършвани от комисия, в която ще влизат общински служители и представители от собствениците на имоти в къмпинга. Общината и собствениците заедно ще търсим най-добрите решения за спокойното протичане на оставащите летни месеци, както и за плановото развитие на къмпинга през следващите години, обясни кметът на община Царево Георги Лапчев.

Според него с годините незаконното къмпингуване се е превърнало в масова практика, а именно поставянето на каравани, микробуси и палатки върху земеделски земи, без каквито и да е санитарни и хигиенни условия. Освен, че предизвикват недоволството на останалите летуващи, незаконно поставените каравани са и буквално опасни. Те са свързани с електрозахранването чрез разклонители, минаващи през пясъка или под земята без да се виждат, каза още кметът.

Проверките за първи път ще бъдат в такъв формат, тъй като проблемите са разнопосочни и се наслагват при всеки следващ сезон.

Лапчев обясни, че голяма част от собствениците не плащат никакви данъци към общината, тъй като терените им са със статут на земеделска земя. Върху тези земи обаче цяло лято има къмпингуващи, които оставят след себе си тонови отпадъци, тъй като самите собственици не плащат таксите за сметоизвозване и сметосъбиране, община Царево не може да отдели допълнителни средства за тези, които не си плащат, заяви Лапчев.

Собственици на земи в къмпинга заявиха, че не могат да се разпореждат с имотите си. Много от тях не могат да променят предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди и да бъдат допуснати до изработване на подробен устройствен план /ПУП/ за имота.

Кметът увери, че община Царево вече е предприела стъпки за решаването на казуса - изработен е План за улична регулация, но е обжалван в съда от самите собственици. Техният аргумент е, че според така предложения документ се взима твърде голяма част от имотите им, тъй като за района е планувана велоалея.

Таке се стига до урегулиране на парче, с което не е осигурен достъп по цялото протежение на улиците. Тези, които са успели да предприемат стъпки чрез урегулиране на парцелите си, имат проблеми с достъпа до имотите си. Няма и достъп до плажа, липсват и паркоместа, защото в района всичко е частна собственост. Общината няма собствени парцели, които да предостави за такъв тип ползване, обясняват от местната управа.

След като съдът отмени Общия устройствен план на Община Царево, за момента са спрени всякакви процедури по промяна на статута на земите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.