1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Канадският експерт Пол Матюс се срещна със специалисти от системата на горите

Канадският експерт Пол Матюс се срещна със специалисти от системата на горите

Площта на проведените санитарни сечи у нас не е достатъчна

„Българската гора е млада и красива, но като човек, който е учил лесничейство, мога да ви кажа, че до 10 години е възможно да възникнат проблеми, ако не започнете да ги решавате”. Това заяви Пол Матюс, президент на канадската фирма „Екосайн”, специализирана в планирането и изграждането на планински курорти, който е на работно посещение в България.

Той е посетил планините Рила, Пирин и Витоша. Според него площта на проведените санитарни сечи не е достатъчна и трябва да се обърне внимание на поддръжката. Той е на мнение, че могат да се появят и проблеми с вредители, а след тях идва и опасността от пожари. Един от глобалните проблеми в световен мащаб е борбата с въглеродните емисии, а най-големите са при горските пожари, допълва още Матюс.

Експертът обяснява, че дървесината, която се ползва, добивана от насаждения след каламитет, не е с достатъчно добри характеристики за допълнителна преработка. По мнение на канадския специалист в момента на Витоша може да се направи един нормален курорт с по-малко съоръжения от тези, които съществуват.

Пол Матюс е президент на канадската фирма „Екосайн”, която е специализирана в устойчивото планиране и комплексен дизайн на планински курорти. От основаването на компанията през 1975 г. до днес г-н Матюс е ръководил планирането и дизайна на повече от 360 водещи планински курорти в повече от 33 страни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.