1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Канадският режисьор Джеймс Камерън достигна сам Марианската падина

Канадският режисьор Джеймс Камерън достигна сам Марианската падина

Снимка:

Спонсор на експедицията е „Нешънъл джиографик”

Канадският режисьор Джеймс Камерън стана първият човек от 50 години, достигнал сам най-ниската точка на земната кора, Марианската падина в Тихия океан. Той се спусна на борда на специално конструиран батискаф, съобщиха световните агенции. „Поздравления за историческото му гмуркане до най-дълбокото място в Тихия океан”, съобщи в Twitter експедицията „Дийпсий чалъндж”.

Режисьорът на „Титаник”, „Аватар” и „Бездната” е „първият човек в света, успял сам да достигне дъното на най-дълбокото място на земната кора - рекордните 10 989 м под морското равнище”, посочи в Twitter „Нешънъл джиографик”, спонсор на експедицията „Дийпсий чалъндж”.

На 23 януари 1960 г. до дъното на Марианската падина се спуска батискафът „Триест” с швейцарския учен Жак Пикар и лейтенанта от ВВС на САЩ Дон Уолш. Те прекарват на дъното 20 минути, но не успяват да видят много, защото подводният им апарат надига облаци от пясък наоколо. Най-дълбоката част на Марианската падина се нарича „Чалънджър дийп” („Предизвикател на дълбините”). 

Научно-изследователският подводен апарат на Камерън започна спускането си към 5.15 ч. местно време (19.15 ч. по Гринуич в неделя) и стигна до дъното в 7.52 ч. местно време (21.52 ч. по Гринуич). По план Камерън остана около шест часа в Марианската падина, за да направи снимки. Образците ще бъдат изучени от морската биология, астробиологията, морската геология и геофизика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.