1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Канбера дава 1,2 млрд. евро за възстановяване след стихията

Канбера дава 1,2 млрд. евро за възстановяване след стихията

Щетите в засегнатите от огнената стихия региони са огромни

Два милиарда австралийски долара, или близо милиард и 300 милиона евро, ще предостави правителството в Канбера за възстановяване на щетите, предизвикани от горските пожари в Австралия. Това обяви министър-председателят Скот Морисън.

С предоставянето на средствата Морисън нарушава едно от най-важните си предизборни обещания – да постигне бюджетен излишък. Вместо това парите ще се влеят в създадената преди дни "Национална агенция за възстановяване след горски пожари", която трябва през следващите две години да ги разпредели.

"Бюджетният излишък вече не ме интересува, сега искам да кажа на населението на Австралия, че ще поемем всички разноски", каза министър-председателят, който в миналото е заемал и поста на финансов министър. Според експерти пожарите ще намалят брутния вътрешен продукт на страната с до 13 милиарда долара и така за пръв път от 27 години насам Австралия ще изпадне в рецесия.

Все още не е ясно откъде ще дойдат обещаните от правителството 2 милиарда.

"Не бива средният австралиец да плаща, докато производителите на въглища и петрол остават ненаказани", настояват местни природозащитници. Според тях има тясна връзка между климатичните промени, ускорени от употребата на фосилни горива, и пожарите.

Щетите в засегнатите от огнената стихия региони са огромни. Само в щата Виктория те се изчисляват на няколко стотин милиона долара, най-вече за пътища, мостове и обществени сгради.

Планът на правителството предвижда първите средства в размер на половин милиард долара да се изплатят още в рамките на тази фискална година, която свършва на 30 юни. Останалите пари ще бъдат раздадени през следващите 18 месеца.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.