1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Kърджали стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за неопасни отпадъци

Kърджали стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за неопасни отпадъци

Изпълнението на проекта ще посрещне нуждите на жителите на региона да обитават сигурна, устойчива и чиста жизнена среда

Стартираха дейностите по рекултивация на клетка 1 на Регионално депо за неопасни отпадъци (РЦУО) за общините Кърджали, Джебел, Кирково, Ардино, Крумовград, Черноочене, Момчилград и Ивайловград. Проектът е на стойност над 1,5 млн. лв., като Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. осигурява безвъзмездната финансова помощ в размер на над 1,82 млн. лв.

Изпълнението на проекта ще посрещне нуждите на жителите на региона да обитават сигурна, устойчива и чиста жизнена среда. Клетка 1 на РЦУО е с преустановена експлоатация и при липса на рекултивация съществува риск от замърсяване на елементите на околната среда от инфилтратите и депонираните отпадъци.

Проектът предвижда извършването на строително-монтажни работи по техническа рекултивация на клетка 1 на РЦУО-Кърджали, както и последващата ѝ биологична рекултивация. Това ще спомогне за намаляване на риска от по-нататъшно замърсяване на околната среда и за предотвратяване на рисковете за здравето на хората в осемте общини. Ползите от рекултивацията са свързани и с подобряване защитата и опазването на биологичното разнообразие и екологосъобразната инфраструктура.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъдат рехабилитирани 1,49 хектара земя, която ще се използва за зелена площ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.