1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Карта показва "еволюцията" на горите на планетата от началото на XXI век

Карта показва "еволюцията" на горите на планетата от началото на XXI век

Екип от учени изследвал над 650 хил. спътникови снимки, направени между 2000 и 2012 г.

Учени от университета на Мериленд и други висши учебни заведения в САЩ публикуваха карта, която показва "еволюцията" на горите на планетата от началото на XXI век, съобщи "Сайънс дейли". Екипът изследвал над 650 хил. спътникови снимки, направени между 2000 и 2012 г., за да установи как горите, дефинирани като растителност, висока най-малко 5 метра, са еволюирали през годините.

Учените констатирали, че от началото на XXI век е налице увеличаване на горските площи с около 0,8 милиона кв км и намаляването им с 2,3 милиона кв. км. Тези данни им позволили да създадат в партньорство с "Гугъл ърт" въпросната карта, която е единствена по рода си, пише БТА.

На нея със зелен цвят са обозначени райони, покрити с гори, с червен цвят - райони, в които е налице обезлесяване, със син цвят - райони, в които горските площи са се увеличили, и с розов - райони, в които е имало и увеличаване, и намаляване на горските площи. В тропиците обезлесяването е достигнало тревожни темпове - 2101 кв. км годишно. То е ускорено в Малайзия, Парагвай, Боливия, Замбия.

В Бразилия кампаниите за защита на някои райони с девствени гори изглежда дават плодове. В Индонезия темповете на обезлесяване са станали два пъти по-големи. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.