1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Картирането на дюните по Черноморието ще бъде завършено до края на тази година

Картирането на дюните по Черноморието ще бъде завършено до края на тази година

Дотогава ще бъдат определени и границите на двукилометровата плажна ивица

Министерството на инвестиционното проектиране уверява със съобщение до медиите, че картирането на дюните по Черноморието ще бъде завършено до изтичане на зададения краен срок в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, а именно до края на тази година. Дотогава ще бъдат определени и границите на двукилометровата плажна ивица – т.нар. охранителни зони А и Б, обещават още от ведомството в сряда.

Служебният кабинет отпусна 500 хил. лв. за изготвянето на кадастър с дюните. До приоритетното и спешно картиране на тези ценни пясъчни образувания се стигна след скандалът "Дюнигейт" с разкопаните и препродадени само за ден от държавата и от частни инвеститори 29 декара пясъчни дюни край Несебър в началото на миналата година. 

При встъпването си в длъжност министър Иван Данов нареди сред най-важните задачи, които си поставя до края на 2013 г. изготвянето на кадастрални карти за територията на цялата страна.

Приоритетно ще бъде създадена кадастрална карта на 29 населени места в областите Добрич, Варна и Бургас – в близост до крайбрежието ни. В момента землищата на Несебър, Черноморец, Созопол, Приморско, Китен, Лозенец, Резово, Шабла, Крапец и Кранево имат кадастрални карти, регистри и специализирани карти на всички дюни, разположени извън морските плажове. Такива специализирани карти има и за плажовете и дюните на 5 села от област Варнаи, посочват от ресорното ведомство. Въпросните карти обаче явно все още не са публични, те не са публикувани на страницата на Министерството на регионалното развитие.

Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), която е под шапката на инвестиционното министерство. Агенцията работи по създаването на специализирани карти и регистри и на останалите обекти като крайбрежни езера, острови, лагуни, лимани, влажни зони, брегоукрепителни и брегозащитни системи и съоръжения, попадащи в землищата на селата Дуранкулак и Ваклино, община Шабла, област Добрич.

Съобщението от министерството на инвестиционното проектиране идва в момента, когато депутатите разглеждат на второ четене в ресорните комисии промени отново в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. След рестартирането на инвестиционен проект за строителство на Карадере – последното диво място по крайбрежието ни с някокло защитени зони в него, и последвалата негативна реакция на обществото, "Зелените" и група неправителствени организации внесоха проектопроменя, която според тях ще спре "всяко ново туристическо строителство в двукилометровата ивица (зони А и Б) от териториите по Натура 2000 и така ще се опазят защитени природни местообитания като Карадере. Тяхното предложение обаче не беше прието на първтото заседание на регионалната комисия в НС. Този четвъртък (27 март) предстои продължаване гласуване закона на второ четене в същата комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.