1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Картографираха потъването на Венеция по спътникови данни

Картографираха потъването на Венеция по спътникови данни

Антропогенните въздействия водят до локално изменение на нивото от -10 до +2 милиметра на година

Съставиха най-подробната към днешна дата карта на Венеция, на която може да се види кои области на града потъват по-силно от другите и доколко в процеса участват естествени и антропогенни фактори, съобщи "Лайв сайънс".

Учени от Италия и Швейцария са направили картата по спътникови данни в два диапазона на радиовълните, които силно се различават с пространствено разширение и честота на снимките: C-диапазон и X-диапазон. Данните обхващат периодите 1992 - 2010 година и съответно 2008 - 2011 година.

В първия случай измерванията от спътниците отразяват по-бавните постепенни движения, предизвикани от общото потъване на лагуната, а във втория случай - относително бързите промени. Според авторите на изследването измененията, които се виждат в X-диапазона, са антропогенни, тоест предизвикани са от преустройството, реконструкции и дори от движението на плавателните съдове. Те имат предимно локален характер и не продължават прекалено дълго, пише БТА.

Антропогенните въздействия водят до локално изменение на нивото от -10 до +2 милиметра на година. Според учените средно Венеция потъва с 0,8-1,0 милиметъра на година. Към тази "тектонска" тенденция се добавя повишаването на морското ниво в Адриатика.

В резултат към 2100 година Венеция ще потъне със 17-54 сантиметра, прогнозират специалистите, а това ще доведе до по-чести явления като т.нар. висока вода (aqua alta).

През последния век Венеция е потънала с 25 сантиметра, припомнят учените. За борба с тази тенденция през 2003 година властите на града започнаха изграждането на подвижни язовирни стени за защита от наводнения. Подробности за работата на учените са публикувани в сп. "Сайънтифик Репортс“ (Scientific Reports).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.