1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кашалотите могат да си измислят имена

Кашалотите могат да си измислят имена

От 60-те години насам височината на издаваните от сините китове звуци намалява

Кашалотите се назовават с различни имена. До този извод стигна група учени от университета "Сейнт Андрюс", изследвали поведението на три морски бозайника, съобщи Wired. Кашалотите са хищни морски бозайници от подразред зъбати китове. Те се срещат в много райони на океаните, с изключение на полярните области. Животните се движат на големи стада и общуват много помежду си с помощта на характерни звуци.

По-рано учените създали методика, която позволява да се различават звуците, издавани от отделните животни. В новото изследване специалистите са изучили сигналите, издавани от три кашалота. Специалистите са се съсредоточили върху последователност от пет звука, които, както се е смятало преди, са идентични при всички животни и често звучат преди по-продължителен сигнал.

Анализът е показал, че промеждутъците от време между звуците се различават в зависимост от това кой от кашалотите издава звука. Учените предполагат, че с помощта на тази индивидуална последователност кашалотите сякаш се представят на останалите с името си.

Неотдавна друг изследователски екип установи, че от 60-те години насам височината на издаваните от сините китове звуци намалява. Точните причини за това все още не са установени. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.