1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кастрират ударно половината бездомни кучета в столицата

Кастрират ударно половината бездомни кучета в столицата

Снимка:

Възможно е Министерство на земеделието и храните да окаже финансова помощ

През тази година ще се направи опит за ударна кастрация на половината бездомни кучета в София. Това каза зам.-кметът Мария Бояджийска на семинар за бюджета на столицата 2012 г., цитирана от Дарик.

Идеята е освен Столичната община в кастрацията да се включат и от Съюза на ветеринарните лекари, каза още тя и допълни, че очаква някаква помощ - поне чисто финансова и от Министерство на земеделието и храните. Бояджийска обясни и че са преработени инвестиционните проекти за построяването на приюти за бездомни кучета в Кремиковци и Надежда.

"Те включват освен кастрация ваксинация, поставяне на микрочип и издаване на съответните паспортни документи за всяко едно животно, за да се знае кой го е кастрирал, кога и тази информация да се съхранява и при следващи проверки да се знае статуса на всяко животно. Това би ни струвало около 300 000 лева.

Ако около 10 000 са безстопанствените кучета, за 5000 кучета сумата е разумна да се даде, при положение, че Съюзът на ветеринарните лекари и Дирекцията по безопасност на храните се ангажират със съответния контрол и ангажимент за отнемане на лиценза на ветеринарни лекари, които не извършват правилно кастрациите или не си вършат работата както трябва", обясни Мария Бояджийска.

85 000 тона балирани софийски отпадъци от площадката в Кремиковци трябва да бъдат извозени от София, заяви още зам.-кметът. Тя каза, че се водят разговори с кметове на общини, но все още няма да обявят кои са те, тъй като много се спекулира с темата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.