1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Казусът за Деветашката пещера е предоставен в Брюксел

Казусът за Деветашката пещера е предоставен в Брюксел

До края на февруари българското правителство трябва да отговори какво е предприело

Природозащитници от "Зелени Балкани" и Центъра на изследване и защита на прилепите /ЦИЗП/ към Националния природонаучен музей са подали сигнал до Европейската комисия по казуса с Деветашката пещера, в която бяха заснети сцени от екшъна "Непобедимите 2". Заради "варварствата" на филмовата компания в пещерaта, която е дом на огромни колонии от прилепи, еко организации скочиха срещу Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и РИОС-Плевен, като ги обвиниха в умишлени закононарушения и заблуждаване на обществото.

На съвместна пресконференция от "Зелени Балкани" и ЦИЗП обявиха, че цялата информация по случая е предоставена в Брюксел и до края на февруари българското правителство трябва да отговори каква е позицията му по въпроса и какво е предприело. В зависимост от отговора ЕК ще реши дали срещу страната ни ще бъде започната наказателна процедура, съобщи агенция КРОСС.

"В резултат на решенията на МОСВ започна една хронология от събития, която вече е 17 страници. В нея може да се проследи кой се е интересувал и какво е направил по въпроса", заяви Боян Петров от ЦИЗП.

До момента ние сме свършили 80% от дейностите за защита на пещерата, а МОСВ, което трябва да е основният контролен орган, стои някъде на заден план, посочи той.

Добромир Добринов от "Зелени Балкани" обясни, че нарушенията в случая са свързани с два компетентни органа. Единият е РИОС-Плевен - компетентен орган по прилагане на Закона за защитените територии, под който попада и Деветашката пещера. Вторият - МОСВ, което е разрешило построяването на моста, по който в пещерата в доставена цялата техника, участвала в изграждането на декорите за филма "Непобедимите 2".

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.