1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Килограм свинско месо след 20 години може да достигне 400 евро

Килограм свинско месо след 20 години може да достигне 400 евро

Това твърди холандският учен Марк Пост от университета в Маастрихт

Ястията от истинско месо през 2035 г. могат да бъдат толкова скъпи, че да могат да си ги позволяват само богатите, твърди холандският учен Марк Пост от университета в Маастрихт.

Един от пионерите на новата технология за производство на синтетично месо в лабораторни условия смята, че килограм истинско свинско месо след 20 години може да достигне цели 400 евро.

Експертът отбелязва, че през 2035 г. едно западноевропейско домакинство за храна ще харчи около 50 на сто от приходите си. Лошото е, че естествените храни ще станат почти недостъпни за по-слабите социални слоеве от населението, отбелязва Агенция КРОСС.

Затова още преди 2 години, през 2011 г., се подготвят образците за производство на синтетично свинско месо. Идеята е тази година да се произведат първите колбаси и хамбургери от епруветка. Смята се, че първият изкуствен хамбургер ще струва 250 000 евро, но с течение на времето ще става по-евтин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.