1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кипър с рекорди на десетилетието по три показателя

Кипър с рекорди на десетилетието по три показателя

В момента са запълнени 75% от капацитета на водните резервоари на страната

Кипър посреща днешния Световен ден на влажните зони с рекорди на десетилетието по три показателя - средна сума на валежите, паднали през януари на острова; приток на вода в язовирите и брой на зимуващите в солените езера мигриращи птици.

Средната сума на валежите, които се изляха върху Кипър през януари, достигна рекордните 230% от нормата за месеца. Това е най-голямото количество за последните 11 години, а последната извънредно дъждовна година е била преди 44 години – през есенно-зимния сезон на 1968/1969 година и то само 150% над нормата. В столицата Никозия, разположена във вътрешността на страната, януарският дъжд е 132% повече от нормата и е скромен в сравнение с рекорда на крайбрежния Лимасол от 280%. Такъв потоп в района не помнят от 1960 година, предаде БНР.

Тазгодишният януари оглави и класацията на десетилетието за притока на вода в язовирите на страната. В тях са се влели 93 милиона кубически метра вода, при досегашен рекорд от 89 млн. през януари 2004 година. Това количество е 12 пъти повече, в сравнение с януари 2011 г. В момента са запълнени 75% от капацитета на водните резервоари на страната. Седем язовира са достигнали пълния си обем и преливат, като се очакват още 3.

Природозащитниците също отчетоха рекорд благодарение на дъждовете през декември и януари. В двете най-известни и международно признати влажни зони на Кипър – солените езера край Ларнака и Лимасол, сега зимуват над 21 000 мигриращи птици. Това е вторият най-голям брой за последните 10 години. Над 17 000 са представителите на розовото фламинго, една от най-големите туристически атракции на острова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.