1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кипър ще се превърне във важен енергиен център в Източното Средиземноморие

Кипър ще се превърне във важен енергиен център в Източното Средиземноморие

Два големи енергийни проекта са стратегически инвестиции за острова

Кипър започва два големи енергийни проекта, които ще превърнат острова във важен енергиен център в Източното Средиземноморие. Двата проекта са стратегически инвестиции за Кипър и са от огромно значение за икономиката на страната. С тях Кипър става и възможно най-важният енергиен мост в света, предаде БНР.

С меморандума за сътрудничество между Електрическата компания на Кипър и фирмата “ДЕИ-Квантова енергия”, подписан тази седмица, се пристъпва към осъществяване на грандиозния проект “Евро-Азия интерконект”. Двата континента ще се свържат чрез електрически кабел по дъното на Средиземно море от Израел през Кипър до Гърция. Предвижда се техническата разработка да бъде готова до края на годината. Системата ще има капацитет да пренася 2000 мегавата електроенергия, от които Кипър ще произвежда около 1000 – 1200 мегавата.

Планира се “Евро-Азия интерконект” да бъде завършен за около 4 години и да съвпадне с транспортирането на открития в морето природен газ до острова. Електрическата компания на Кипър ще участва в два етапа от процеса, първият от които е изграждането на мрежата между трите страни.

Стратегическото енергийно значение на острова ще бъде засилено и с втория проект. Кипър ще се превърне в център за транзит на петрол в Източното Средиземноморие с изграждането на терминал за съхранение на горивото. Проектът се осъществява от холандска и кипърска фирми и е на стойност 220 млн. евро. Той ще осигури между 500 и 600 нови работни места, които ще стигнат 1000 до една година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.