1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китай готов на отстъпки за климата в Канкун

Китай готов на отстъпки за климата в Канкун

Страната обеща да фиксира своите съществуващи климатични цели и в резолюция на ООН

Климатичната конференция в мексиканския град Канкун навлезе в своята решаваща фаза. В спора между традиционните индустриални страни и развиващите се страни относно опазването на климата Китай направи отстъпки по време на световната среща на висок равнище, предава Ройтерс.

По време на преговорите в мексиканския курорт народната република Китай обеща в понеделник да фиксира своите съществуващи климатични цели и в резолюция на ООН. Въпреки това по думите на китайски делегати става дума за доброволно задължение. Китай е готов за компромиси и иска да играе конструктивна роля.

Европейският комисар по климатичните въпроси Кони Хадегард подчерта необходимостта от балансирано решение, с което да бъдат осъществени незадължителните обещания от климатичната коференция в Копенхаген миналата година. Спорен се оказва въпросът за бъдещата правна форма на споразумението, което трябва да бъде завършено по възможност на следващата климатична конференция в Дърбан, Южна Африка.

Развиващите се страни като Китай и традиционните индустриални държави спорят в Канкун основно как да бъдат ограничени въглеродните емисии след изтичането на протокола от Киото през 2012 г. Докато Китай иска да удължи досегашните споразумения, страни като Япония, Русия и Канада настояват за задължения за всички държави. В протокола от Киото има цели само за около 40 индустриални страни. Преговорите в Мексико ще продължат до петък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.