1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Китай и Германия строят екологичен парк

Китай и Германия строят екологичен парк

Той ще се състои от осем микрорайона, свързани с транспортни и пешеходни магистрали

Китай и Германия започнаха през декември строителство на екологичен парк в Циндао. Проектът е дело на архитектурното бюро gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner, пише greentech.bg.

Решение за изграждане на парка бе взето при миналогодишната визита на канцлера на Германия Ангела Меркел в Китай. Тогава двете страни подписаха споразумение за започване на проекта.

Екопаркът ще бъде разположен между планински хребет и залива на Жълто море в североизточен Китай на площ от около 10 квадратни километра. Архитектурата на парка ще отразява особеностите на ландшафта в района около град Циндао, за който са характерни гори и зелени долини. Паркът ще се състои от осем микрорайона, свързани с транспортни и пешеходни магистрали. От птичи поглед микрорайоните наподобяват клетки на жив организъм.

Офисните и жилищни сгради ще бъдат високи не повече от осем етажа. Според архитектите, това ще позволи максимална икономия на енергия. Цялото необходимо електричество за парка ще се произвежда по екологично чист начин с използване на геотермални източници, енергия от слънцето, вятъра и водата.

В изграждане на парка участват Германското общество за екологично строителство (DGNB) и компанията Transsolar Consultants. По план строителството трябва да завърши през 2015 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.