1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Kитай и Русия станаха големи пречки за създаването на най-големия морски резерват в света

Kитай и Русия станаха големи пречки за създаването на най-големия морски резерват в света

В Международната комисия за опазването на живите организми в Антарктида членуват 24 държави от цял свят

Китай и Русия станаха големи пречки за създаването на най-големия морски резерват в света. Той трябва да обхване големи части от Южния полярен океан. Догодина инициаторите на идеята ще предприемат нов опит, стана ясно по време на конференция на остров Тасмания, посветена на защитата на Антарктида.

На ежегодната конференция в град Хобърт повечето от участващите европейски държави предложиха създаването на резерват с площ от два милиона квадратни километра, който да обхване по-голямата част от морето, разположено край бреговете на Западна Антарктида. Освен от Русия и Китай, съпротива срещу идеята дойде и от Норвегия.

В Международната комисия за опазването на живите организми в Антарктида членуват 24 държави от цял свят, както и Европейският съюз. Комисията контролира риболова в Южния полярен океан и отговаря за защитените зони и резерватите. Предложението за резерват в морето беше подадено от Европейския съюз.

В региона живеят повече от 300 хиляди Императорски пингвини, китове и други редки животински видове. Досега там рядко се практикува риболов, тъй като морето почти през цялото време е покрито с дебел лед. В резултат на глобалното затопляне се очаква тези ледове да се стопят, което ще привлече риболовните флоти. Морето е най-голямото от 14-те части на Южния полярен океан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.