1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ККБ настоява за разработване на Национална стратегия за адаптиране към промените в климата

ККБ настоява за разработване на Национална стратегия за адаптиране към промените в климата

Работата по стратегията трябваше да започне в края на 2015 г.

Във навечерието на Международния ден на околната среда 5-ти юни, Коалиция за климата - България призовава Министерство на околната среда и водите (МОСВ), да ускори максимално действията за изготвяне на очакваната от 5 години Национална стратегия за адаптация към климатичните промени. Работата по стратегията трябваше да започне в края на 2015 г., но все още няма реални практически стъпки и мобилизация за въвличане на всички заинтересовани страни.

Експертите от Коалицията изготвиха анализ-изследване, придружено с експертно предварително становище към отговорните институции, в който се формулират задължителните аспекти, мерки и проблеми, които трябва да бъдат разгледани и обхванати при изготвянето на самата стратегия.

Коалиция за климата очаква адекватни бързи действия, прозрачен процес и механизъм за отразяване на коментарите на заинтересованите страни, ясни участници и максимално кратки крайни срокове от страна на МОСВ. Според организацията спешната необходимост от цялостен преглед на предприетите  действия по проблема е свързана и с други важни въпроси, като например изискването на ЕК за това 20% от европейските фондове в настоящия програмен период да бъдат за мерки като реакция на климатичните промени. Формулирането на такива мерки във всички Оперативни програми следва логично да произхожда от националната ни стратегия за адаптация към тези промени.

От ККБ вярват, че съвместните усилия на всички заинтересовани страни, в това число и на медиите, трябва да са насочени към формулиране и осъществяване на конкретни мерки за справяне с ефектите от промени в климата на местно и национално ниво, допринасяйки за справянето с тях в регионален, европейски и международен мащаб.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.