1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени са предизвикали появата на група бактерии в Северна Европа

Климатичните промени са предизвикали появата на група бактерии в Северна Европа

Това сочи ново изследване на международни експерти

Климатичните промени са основна причина за неочакваната поява на група бактерии в Северна Европа. Това сочи ново изследване на международни експерти от институции на Великобритания, Финландия, Испания и САЩ, цитирано от Ройтерс, което изследва пиковите температури на морската повърхност и се позовава на сателитни данни и статистики за случаи с вибрионни бактерии в Балтийския регион. Докладът дава едни от първите сигурни доказателства, че затоплянето на Балтийско море съвпада с появата на вибрион-зарази в Северна Европа.

Вибрионите са група бактерии, които обикновено виреят в топли тропически морски условия. Бактерията може да причини различни зарази у хората – от холера до стомашно-чревни разстройства. Инфекцията може да се предаде чрез консумация на сурови или недосготвени морски деликатеси, но също така и само чрез досег с морето и плажа.

Учените са установили силна зависимост между броя и разпространението на подобни случаи в региона на Балтийско море и пиковите температури на повърхността на водата. Всяка година температурата се покачва с един градус, а броят на вибрионни случаи – с почти 200%.

"Голямото и очевидно увеличение на тези случаи по време на най-топлите години показва, че климатичните промени действително водят до зарази", казва пред Ройтерс един от британските автори на изследването, Крейг Бейкър-Остин.

Проучванията на климата показват, че покачването на парниковите емисии предизвиква повишение на средните температури на повърхността с около 0.17 градуса по Целзий от 1980 до 2010 г. Конкретното проучване на вибриона се фокусира на Балтийско море, защото именно там затоплянето е уникално – от 6.3 на 7.8 градуса по Целзий за век. "Това море е най-бързо затоплящата се морска екосистема, която е изследвана някога на Земята", се посочва в изследването.

Друго следствие на климатичните промени са по-честите и силни дъждове, които от своя страна намаляват съдържанието на сол по устията на реките и по крайбрежието.

Прогнозите на учените са, че с покачването на температурите на океаните като цяло, както и с понижението на нивото на съдържание на сол в северните региони, новите бактерии ще се появят и по други места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.