1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатолог: Възможно е температурата на Земята да се повиши с 4-5 градуса по Целзий до 2100 г.

Климатолог: Възможно е температурата на Земята да се повиши с 4-5 градуса по Целзий до 2100 г.

Особено засегнати ще бъдат бедните страни

Броени дни преди срещата на върха за климатичните промени в Южна Африка, Междуправителственият съвет за измененията в климата ще представи доклад, посветен на екстремните климатични събития, предаде ДПА, цитирана от БТА. Очаква се докладът да бъде фокусиран върху това как ще се променят климатичните модели по света, ако не бъдат взети мерки за намаляването на въглеродните емисии - главен виновник за глобалното затопляне, обяснява Моджиб Латиф, специалист по климатология от университета на Кил, Германия.

"Особено засегнати ще бъдат бедните страни", казва Латиф. Ако емисиите на парниковия газ запазят сегашните си нива, температурата на Земята ще се повиши с 4-5 градуса по Целзий до 2100 г. в сравнение с прединдустриалните нива. Тъй като сушата се затопля по-бързо от водата, повишението може да достигне 6 градуса на някои континенти. Това е с два до три пъти повече от прага от 2 градуса по Целзий, който според Междуправителствения съвет за измененията в климата не бива да се прекрачва, ако човечеството иска да избегне катастрофалните последствия за околната среда.

Малко изненади се очакват в доклада, тъй като Междуправителственият съвета очерта подобни ефекти в доклада си от 2007 г. Моджиб Латиф напомня, че повишаващите се температури ще доведат до по-чести суши в Африка и по-разрушителни бури в Южна и Югоизточна Азия. Очаква се авторите на доклада да наблегнат и върху повишения риск от топлинни вълни, особено в Южна Европа.

 "В южните и източните части на Германия например температурите могат да достигнат 50 градуса по Целзий в най-лошия случай. В Северна Германия температурите ще превишат 30 градуса по Целзий, което ще доведе до повече бури и дори торнада. В средиземноморските райони могат да се очакват невиждани досега урагани, подобни на тези в Карибския регион", казва Латиф.

Финансовите последствия от подобни екстремни климатични събития ще бъдат огромни. Само едно подобно събитие ще струва милиарди евро. Миналогодишните наводнения в Пакистан например показват, че на икономиките ще бъдат необходими години, за да се възстановят от природни бедствия. Друг сериозен проблем, свързан с климатичните промени, е неизбежното масово преселване на хора от провинциални райони като например Бангладеш.

"Хората в Малдивите вече търсят алтернативи заради покачващите се нива на Индийския океан. Не мога да си представя, че ще допуснем нещата да излязат извън контрол, че нещо подобно наистина може да се случи. Това е лудост, случва се точно обратното на това, което трябва", казва Латиф. Въглеродните емисии достигнаха рекордни нива през 2010 г., отбелязвайки най-голямото покачване откакто се води статистика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.