1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатолози изчислиха допустимото ниво на замърсяване

Климатолози изчислиха допустимото ниво на замърсяване

Минималната концентрация на CO2 не бива да надвишава 450 частици на милион

Допустимото ниво на замърсяване, което светът може да си позволи, за да удържи покачването на глобалната температура в безопасни граници, беше изчислено от британски климатолози, пише в."Дейли телеграф". Петгодишният проект бе осъществен от британската метеорологична служба с финансиране от Европейската комисия. Изследването обедини усилията на учени от 66 институции по целия свят. Учените са изготвили пет климатични модела, за да прогнозират какво количество парникови газове могат да бъдат отделени в атмосферата преди концентрацията на въглеродния диоксид да повиши световната температура с повече от 2 градуса по Целзий.

Резултатите показват, че минималната концентрация на CO2 не бива да надвишава 450 частици на милион. Засега тя е около 400.  Да се ограничи повишението на глобалната температура под 2 градуса означава, че емисиите на газа трябва да бъдат сведени почти до нула към края на века, пояснява директорът на проекта Пол ван дер Линден. Специалистите изготвиха прогноза за последиците от покачването на глобалните температури с над 2 градуса за селското стопанство, здравеопазването, енергетиката и водните ресурси в Европа. Регионалните различия показват, че температурата в северозападните части на континента може да скочи с 4 градуса. Предвиждат се урагани, горски пожари, топлинни вълни, недостиг на вода и наводнения.

Реколтата от зърно в някои региони може да се увеличи, но в други може да настъпи суша. Очаква се също разпространение на вредители и болести по животните. Съществува риск някои страни да изгубят и националните си ястия. Например реколтата от твърда пшеница може да намалее, което ще оскъпи италианската паста. Окончателните резултати от изследването ще бъдат представени на симпозиум в британската метеорологична служба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.