1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кметът на Ловеч: Държавата трябва да помогне за изграждането на язовир "Черни Осъм”

Кметът на Ловеч: Държавата трябва да помогне за изграждането на язовир "Черни Осъм”

Всяка година при трайно засушаване областният град има проблеми с водоснабдяването

Държавата трябва да помогне за изграждането на язовир "Черни Осъм”, което ще струва около 100 милиона лева, заяви за БНР кметът на Ловеч Минчо Казанджиев във връзка с проблемите с водоснабдяването в града.

От две седмици Ловеч е на воден режим. Всяка година при трайно засушаване областният град има проблеми с водоснабдяването. Повече от 25 години общината прави опити да построи язовир "Черни Осъм”, чиито основи са положени. Според кмета Казанджиев това е единственият вариант проблемът с водоснабдяването да бъде решен. Общината го е заложила като първа точка от плана за развитие за периода 2007 - 2013 година като съвместен проект с общините Плевен и Троян.

"Изграждането на язовира трябва да бъде държавна политика. Ние в момента подготвяме поредното писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството да бъдат предприети необходимите действия за започване на тези процедури. Това е решението и то е въпрос, който не може да го решат една или две общини. То трябва да е държавно", заяви Минчо Казанджиев.

Той добави, че още през 2007 година настоява пред тогавашния премиер Сергей Станишев за изграждането на хидровъзела, необходим за водоснабдяването на Ловеч, Плевен, Троян и още 28 села в региона, но получава категоричен отказ заради липса на средства. Две години по-късно отново е изпратено писмо до правителството, но отговор все още няма.

Построяването на язовира е заложено в областната стратегия за развитие като един от основните приоритети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.