1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Коалиция „За зелен рестарт” представи доклад „Мисия Енергиен преход” в дискусия с политици

Коалиция „За зелен рестарт” представи доклад „Мисия Енергиен преход” в дискусия с политици

Снимка:

Докладът беше обсъден на Кръгла маса с участието на експерта по климат и енергия от WWF Апостол Дянков

Коалиция „За зелен рестарт”, част от която е природозащщитната организация WWF, представи официално специалния доклад „Мисия Енергиен преход”, който съдържа над 150 препоръки, дадени от 50 водещи български експерти с решения за системна  енергийна трансформация на България и за преодоляване на сериозните трудности, които страната ни среща в енергийния преход. За представянето на доклада Коалиция „За зелен рестарт” организира Кръгла маса с участието на кандидат-депутати от основните партии, както и на експерти по климат и енергия. Докладът е поредна инициатива на Коалицията, в която вече три години MOVE.BG работи заедно с WWF България, „Грийнпийс”-България и „Институт Кръгова Икономика” в подкрепа на зеленото и иновативно развитие на България.
 
Кръглата маса
 
Модератор на Кръглата маса „Мисия Енергиен преход: решения от експерти и политици” беше Саша Безуханова, основател на MOVE.BG. В дискусията взеха участие кандидатите за депутати Венко Сабрутев от ПП, Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Станислав Анастасов от ДПС и Таско Ерменков от БСП за България, както и експертите Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия” във WWF България, Балин Балинов, координатор кампания „Енергийни решения” в „Грийнпийс” - България, и Георги Стефанов, експерт по климат и енергия.
 
„Енергийният преход набира скорост. 2022-ра година беше първата, в която Европейският съюз  произведе повече електричество от възобновяеми, отколкото от изкопаеми източници. Все още, обаче, българските политици не се отклонят от популистките послания, едно от които е, че преминаването към възобновяема енергия ще влоши и без това сериозния за България проблем с енергийната бедност. С това събитие и доклада ни искаме да покажем, че чистата енергия всъщност е възможност за България, градовете и домакинствата да станат енергийно независими, а проблемът с енергийната бедност може да се реши с целенасочени и ефективни държавни политики“, коментира Апостол Дянков, ръководител на програма „Климат и енергия“ във WWF.
 
Докладът

Инициативата „Мисия Енергиен преход” цели да помогне на страната ни, която изпитва сериозни затруднения във всички ключови направления на енергийния преход -  българската икономика е най-енергоинтензивната икономика в Европа - 3,5 пъти над средните нива; България е страната с най-голям брой енергийно бедни домакинства в ЕС (28%); у нас липсват политики в подкрепа на развитието на един от ключовите елементи на енергийния преход - енергийните общности за възобновяема енергия; след като изгубихме 200 милиона лева за въглищните региони, сега се намираме пред риск до средата на годината да изгубим още 1,5 милиарда лева, предвидени за икономическото развитие на Стара Загора, Перник и Кюстендил; в България продължават да преобладават неустойчивите форми на използване на биомаса за енергийно производство, което поставя сериозни рискове пред опазването на биоразнообразието; липсва национална комуникационна стратегия, която да обясни по разбираем начин необходимостта и ползите от енергийния преход, както и да представи в лесен и обобщен вариант различните мерки за подкрепа на бизнеса и на домакинства.

Затова през февруари Коалиция „За зелен рестарт” събра 50 от водещите български експерти в специално събитие за генериране на идеи за подпомагане на енергийната трансформация на България. В инициативата се включиха експерти от науката и гражданския сектор, представители на бизнеса, комуникационни експерти и социолози, както и специалисти от държавната администрация и представители на въглищните региони. 
 
Експертите генерираха идеи в пет ключови и взаимосвързани области:

  • Енергийни общности
  • Енергийна бедност и енергийна ефективност
  • Справедлив преход за въглищните региони
  • Комуникация за успешен енергиен преход
  • Устойчиво използване на биомаса

 
Коалиция „За зелен рестарт” обобщи идеите на експертите в  Доклада „Мисия Енергиен преход”, с който можете за се запознаете тук. Специалното промо видео на доклада е достъпно тук.
 
Пълен запис на Кръглата маса „Мисия Енергиен преход: решения от експерти и политици” е можете да гледате тук. Галерия със снимки от събитието е достъпна тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.