1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Код "оранжев" за областите, които граничат с Черно море

Код "оранжев" за областите, които граничат с Черно море

Силата на вятъра е около 20 метра в секунда

В три области на страната - Бургас, Варна и Добрич е обявен код "оранжев" за опасни метеорологични явления - обилни валежи и бурен вятър. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Пристанището във Варна е затворено заради силен вятър, съобщи дежурният в рейдовата кула на порта. Силата на вятъра е около 20 метра в секунда.

Оранжевият код означава, че времето е опасно и са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.

За други пет области - Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен и Силистра е в сила код "жълто". Валежите на места в Източна България могат да достигнат 30-50 литра на кв. м. Прогнозата е за бурен вятър с пулсации от 20-25 метра в секунда по Черноморието. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

Повишено внимание е необходимо и по пътищата заради валежите от сняг в някои планински райони.

От СБА предупредиха за възможни затруднения при преминаването на Граничния пункт Кулата, тъй като заради стачка на гръцките митничари са затворени пунктовете на гръцко-македонската граница и движението се пренасочва през нашия пункт.

Забранено е преминаването на МПС с обща маса над 10 тона през прохода Шипка, Петрохан, Вратник, по пътя Черница-Сунгурларе-Чубра, Димово-Костичовци-Дреновец-Брусарци-Монтана, Костенец-Самоков, София-Самоков между км 39 и 86 и по пътя Бургас-Слънчев бряг с обход през Бургас-Каблешково и Тънково; с обща маса над 12 тона по пътя Рупци-Червен бряг. Обходът е през Луковит - път ІІІ 306-Червен бряг и обратно.

Затворени са проходите: Златица–Етрополе и Твърдица–Елена; Дюлинският проход e затворен за товарни автомобили. Временно е спряно движението през прохода Троян-Кърнаре и Прохода на републиката заради обилни снеговалежи и паднали дървета. Движението през прохода Шипка се пропуска последователно на малки групи от автомобили. От двете му страни, както и пред Прохода на републиката, има чакащи товарни и леки автомобили. Пътната полиция информира водачите на автомобили, че трябва да имат вериги за сняг, ако се насочват към високопланинските проходи.

Опасност от падащи камъни има в Искърското и Кресненско дефиле, прохода на Републиката, по пътя Нови Искър-Лакатник, Драгичево-Рударци, Юндола-Голямо Белово, Асеновград-Смолян, Бобошево-Четирци, Мездра-Ботевград, и Момчилград-Крумовград.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.