Код "оранжев" заради обилните дъждове е обявен в областите Пловдив и Хасково

Синоптиците предупреждават за потенциално опасно време с интензивна промяна на природните явления

Код "оранжев" заради обилните дъждове е обявен в областите Пловдив и Хасково. Синоптиците предупреждават за потенциално опасно време с интензивна промяна на природните явления. Възможни са щети и жертви.

В други 9 области кодът е "жълт". През почивните дни се очаква да се повиши нивото на реките: Тунджа, Марица и Арда, както и в района на Северна България. Областният управител на Хасково Ирена Узунова вече е издала заповед за спешни превантивни мерки. Изготвена е кризисна карта на рисковите населени места и вариант за евакуация на хората при необходимост.

Извършва се денонощно наблюдение на нивата на реките в критичните места в областта, както и състоянието на потенциално опасните язовири. Проверява се изправността на оповестителните системи. Дадени са указания за 48-часово непрекъснато дежурство в общините, каза за БНТ областният управител на Хасково. Узунова уточни, че ще бъдат наблюдавани всички притоци на Марица. Дигите на реката при Свиленград и Харманли са напълно възстановени, а в други участъци се изграждат.