1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кои са най-замърсените столични райони?

Кои са най-замърсените столични райони?

Йорданка Фандъкова: Столична община не бездейства

Най-мръсен е въздухът в карето между булевард Христо Ботев, улиците Алабин и Леге, както и булевард Васил Левски. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция днес. Справянето с мръсния въздух е сред стратегическите за столична община, допълни тя. 

Фандъкова беше категорична, че Столична община не бездейства, затова отказва да приеме тези обвинения. „Проблемът с качеството на въздуха е изключително актуален през последните дни, но той всъщност е и стратегическа задача за мен и за моя екип“, обясни тя.

Очакванията са след пускането на третата линия на метрото да се спестят 90 хил. тона годишно вредни емисии. Фандъкова посочи, че в това отношение Столична община разчита на активните граждани и на гражданските организации. По думите ѝ метрото е не само най-големият транспортен проект, а и най-големият екологичен проект за града. С разширението на метрото се спестяват 75 хиляди тона вредни емисии на година. „Данните на националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че от 2008 г. насам се регистрира намаляване на концентрацията на превишаванията  и броя дни в годината над нормата, но проблемът е факт и трябва да се свърши още много работа, за да се ограничат финните прахови частици под допустимите прагове“, коментира Фандъкова.

За опазването на въздуха общината ще развива веломрежата, планира пускане на велосипеди под наем и въвеждане на зони с "успокоено движение", където ще се кара с до 30 км/ч. Намаляването на скоростта има за цел да намали запрашаването и отделянето на вредни емисии. “Замърсяването на въздуха е не само по отношение на финни прахови частици, а на много други замърсители. Програмата включва всички тях, а не само финните прахови частици. Само до преди 2-3 години нивата на азотни оксиди бяха превишени на годишна база, превишаванията бяха чести. Вече те влизат в норма и се отбелязват само единични по-високи стойности. Освен това въглеродният оксид, серният диоксид, и оловото са вече под праговете“, обясни Фандъкова.

Миенето на улиците и булевардите, както и засаждането на дървета по ремонтираните шосета също помага за по-малкото замърсяване. 

Автор: Виктория Вълева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.