1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Коледните дръвчета са възобновяем ресурс

Коледните дръвчета са възобновяем ресурс

В Западна Европа и отвъд океана изсъхналите елхи не успяват да стигнат до сметищата

Коледните дръвчета са възобновяем ресурс. Или поне могат да се превърнат в такъв. Ако се спазват установените пропорции: дърветата за отсичане да се подбират внимателно и на тяхно място да се засаждат нови елхи.

Какво обаче, се случва с отсечените елхи след празниците? Първо - освобождават ги от украсата. После съдбата им е различна. В зависимост от държавата, в която се намират. В Западна Европа и отвъд океана изсъхналите елхи не успяват да стигнат до сметищата. Макар и лишени от корени и жизнени сокове, те влизат в полезен кръговрат. Сухите им клони служат за укрепване на дюни и спомагат за по-бързото натрупване на пясъка. От стеблата се правят всякакви дребни дървени изделия, включително и къщи за малки рибки. Пунктовете за връщане на употребени борчета също са добра практика. В средата на януари в Ню Йорк се провежда така наречения Мулч фестивал, по време на който жителите на града връщат коледните си елхи. Получените при преработката им стърготини се използват при грижа за градската растителност. Те се полагат край дървета и цветни лехи, предпазват ги от плевели, задържат влагата и обогатяват състава на почвата.

При наличието на толкова възможности за рециклиране на елхите, изхвърлените коледни дръвчета край контейнерите за смет представляват все по-абсурдна гледка. Балканите също полагат усилия да се отърсят от нея. В хърватската столица Загреб от няколко години коледните елхи се събират и се превръщат в компост. Така иглолистният отпадък се оказва ценен ресурс.

"Процесът на компостиране продължава от 6 до 8 месеца докато се получи хумус. Той се използва в зелените зони, по този начин ние затваряме кръга, като използваме органичен отпадък, тоест дърветата. Компостираме ги и получаваме хумус. С него ние облагородяваме почвата. Така ние постигаме кръговрата на органичната маса при естествени условия", заяви Йоцо Галич, директор на база за компост, цитиран от БНТ.

А онези, които предпочитат естествените и искат да им се радват целогодишно, имат възможност да направят подарък и за себе си, и за околните. Инвестицията в жива елха си струва. Но не е напълно достатъчна. Важно е да се отдели малко време и внимание за следпразничните стъпки, които ще осигурят бъдеще на закупеното дръвче. След като бъде разтоварено от украсата, то трябва да остане на хладно и светло място, където да изчака идването на ранната пролет. А щом тя настъпи, младата елха трябва да се засади преди топлината и светлината да са я събудили за нов растеж.

Нужно е да се подбере подходящо място с достатъчно пространство за корените й. Не е зле през първите месеци почвата около стеблото й да се полива. А появят ли се млади, светлозелени връхчета, значи акцията по засаждането е преминала успешно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.