1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Количеството продадена дървесина за този отоплителен сезон е около 600 хил. куб. метра

Количеството продадена дървесина за този отоплителен сезон е около 600 хил. куб. метра

Над 80 000 домакинства у нас вече са купили дърва за огрев

Над 80 000 домакинства вече са купили дърва за огрев, като само за последните две седмици те са над 12 000, съобщиха от министерството на земеделието. По негови данни количеството продадена дървесина за този отоплителен сезон е около 600 хил. куб. метра, което представлява близо 50% от общия обем, планиран за предстоящия отоплителен сезон.

Около 20 хил. домакинства са се възползвали от възможността сами да добият дървесината - до 10 куб. метра. Тяхната цена е между 5 и 17 лв. за кубичен метър в зависимост от това дали е широколистна или иглолистна. Дървесината, купувана от складове, струва почти три пъти повече - между 29 и 36 лева за кубик.

Физическите лица закупуват дърва на корен за лична употреба от горските територии, собственост на общината, в която е постоянният им адрес, или по списъци, изготвени от кметовете на общините или на населените места. Цените не включват разходите за транспорт, товарене и разтоварване.

Освен директните продажби на физически лица от държавните горски и ловни стопанства дърва за огрев се предлагат и от фирми, купили дървесина след провеждане на търгове от стопанствата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.