1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Комисии от Областната служба „Земеделие” описват щетите от наводнението в село Дъбене

Комисии от Областната служба „Земеделие” описват щетите от наводнението в село Дъбене

Земеделските производители ще бъдат компенсирани за загубите си максимално бързо

Пострадалите от наводнението в село Дъбене земеделски производители ще бъдат обезщетени. Това увери министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, който по разпореждане на премиера посети днес селото заедно с вицепремиера Цветан Цветанов.

Министър Найденов констатира, че в селото има малко удавени животни, предимно кокошки. Причината за това е, че по това време те са били на паша. По-големи са пораженията върху земеделската продукция в дворовете и на полето. Комисии от Областната служба „Земеделие” ще започнат още днес да описват щетите, за да бъдат компенсирани производителите за загубите си максимално бързо.

Ветеринарните инспектори от Българската агенция по безопасност на храните ще направят дезинфекция на дворовете и ще вземат проби от водата, за да не се разпространят зарази. Имаме готовност да осигурим и минерална вода, ако е необходимо, каза министърът.

Министър Найденов подчерта, че няма скъсани диги и язовирни стени в района. Причината за наводнението е проливния дъжд, който валя вчера в района на Карлово и Сопот.

Друг проблем на селото е недовършената ВиК мрежа. Тя е започната по проект финансиран от Министерството на околната среда и водите, но е изградена едва на 40%. Министърът увери, че ще се търсят възможности за довършването й със средства по Програмата за развитие на селските райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.