1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Комисията за защита на конкуренцията откри злоупотреби в дейността на ВиК - Видин

Комисията за защита на конкуренцията откри злоупотреби в дейността на ВиК - Видин

Дружеството е злоупотребило с господстващото си положение на пазара

Комисията за защита на конкуренцията установи, че държавното дружество "Водоснабдяване и канализация - Видин" е злоупотребило с господстващото си положение на пазара като е настоявало фирма - наемател на магазин, да плати сметките на предшественика си, ако иска да ползва вода, се вижда от съобщение на антимонополния регулатор.

Водната компания отказала да присъедини към водоснабдителната мрежа сграда на мебелна къща, както поискал наемателят й -  дружеството  "Витрейд" ООД. Като аргумент изтъкнала, че предишния ползвател на имота - "Нова Деница" АД, има неплатени сметки.  Жалбата на "Витрейд" е за времето от 2006 г. досега. 

КЗК е установила, че ВиК операторът е получил през 2009 г. от длъжника си част от главницата по дължимата сума, но след това в продължение на повече от три години не е направил нищо, за да събере останалата частот вземането си.

"Чрез своето бездействие дружеството с господстващо положение създава условия за по-нататъшно увеличение на просрочените към него задължения, косвено прехвърляйки своята претенция от длъжника "Нова Деница" АД към "Витрейд" ООД като потенциален потребител на ВиК услуги в имота", заключава антимонополният регулатор. Така водната компания целяла да извлече ползи под формата на лихви за просрочието, каквито не би могла да получи, ако във Видин съществуваха и други доставчици. 

В практиката на КЗК поведението на предприятия с господстващо положение, свързано с опити да получат плащане на чужди задължения от други лица, зависими от доставяните от тях услуги, винаги е било разглеждано като злоупотреба с господстващо положение, се казва в съобщението. "ВиК Видин" може да възрази писмено през регулатора в 30-дневен срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.