1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Компании за "зелена" енергия предлагат необичайни решения за разгръщане на ВЕИ бизнеса

Компании за "зелена" енергия предлагат необичайни решения за разгръщане на ВЕИ бизнеса

Urban Green Energy е измислила малки вятърни турбини за домашен монтаж в съчетание с удобен софтуер

В търсене на най-добрата формула за завладяване на пазара различните компании за "зелена" енергия предлагат какви ли не необичайни решения за разгръщане на ВЕИ бизнеса. Ето, че щатската фирма Urban Green Energy е измислила още една интересна комбинация: малки вятърни турбини за домашен монтаж в съчетание с удобен софтуер за клиента, пише greentech.bg.

Първата асоциация, която човек прави, когато стане дума за вятърна енергия, обичайно е картината на полета или хълмове, осеяни с огромни бели „перки“ – високи цилиндрични кули с по три гигантски витла. Urban Green Energy обаче показва нещо друго – тя предлага три размера вертикални, асиметрични вятърни турбини, които могат да се инсталират в дома или върху офис-сграда. Моделите им са с капацитет 600W, 1kW и 4 kW.

Странният дизайн е на пръв поглед шокиращ, но според фирмата, това е нарочен ефект: посоката на ветровете постоянно се променя, но с такава конструкция неговата сила може да бъде уловена отлично при всички посоки. Голямо предимство на този дизайн е и фактът, че тези вертикални турбини работят при много по-ниски скорости, съответно вдигат по-малко шум, имат по-малко структурни вибрации и представляват по-малка заплаха за пернатите обитатели, които пърхат наоколо.

Но това, което е най-хубаво в случая, е софтуерът. По време на изложението CES, където Urban Green Energy бе единствената представяща се "зелена" компания, бе показано приложението ViewUGE за мониторинг на системата от турбини. С тази програма притежателите на подобни турбини могат да следят колко енергия произвежда тяхната инсталация и как това се отразява върху околната среда. При това могат да осъществяват този мониторинг дистанционно, където и да се намират, стига да имат уеб-връзка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.