1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Компостирането като успешен бизнес модел

Компостирането като успешен бизнес модел

В България изхвърляме органичните отпадъци заедно с останалия боклук на бунището

В България изхвърляме органичните отпадъци заедно с останалия боклук на бунището. Там той гние и отделя метан, силен парников газ. Възможно ли е този ценен ресурс да попада обратно в природата и да обогатява почвите. Една нова компания Full Circle Organics от Минесота, не само че изважда органичните отпадъци от бунищата, но и го прави като успешен бизнес модел.

Става дума за кооперация от няколко компостиращи "мощности", на различни места в Минесота, инициатива на Макс Милинкович (в туитър), който е имал смелостта да си представи, че е възможно съществуването на частен компост под формата на успешен бизнес.

Full Circle Organics всеки ден могат да посрещнат с отворени обятия до 110 тона разделени по произход хранителни остатъци и неограничено количество подрязани клонки, трева, бурени. Всеки ресторант, дом или бизнес, чийто боклук се приема от Full Circle Organics заплаща малка такса за извозването.

Превръщането на отпадъка в компост отнема около шест месеца, след което новообразуваната полезна маса бива доставяна на фермери, градинари и всички желаещи, като така още веднъж генерира необходимите за издръжката на бизнеса средства.

Прекрасен пример за това как може да не изхвърляме парите на боклука. Надяваме се скоро предприемчив български дух да се включи на местна почва с подобна инициатива.

Текстът е препубликуван от gorichka.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.