1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Конференция за измененията на климата

Конференция за измененията на климата

Събитието е част от програмата на 11-то издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“

Паралелно с 21-та среща на върха на ООН в Париж (COP 21) за световните климатични промени, (30 ноември - 11 декември), у нас ще се проведе еднодневно събитие с фокус върху българския контекст на проблематиката. На 3 декември от 10:00 ч. стартира конференцията „Измененията на климата - предизвикателствата пред българската природа и туризъм“. Тя ще бъде част от програмата на 11-то издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“, посветен на спортовете сред природата и нейното опазване, провеждащ се между 1 и 3 декември в зала 3 на НДК.

Организатори са Коалиция за климата – България, с подкрепата на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство (EEAGrants) и предприятие ПУДООС, в партньорство с Българска асоциация за алтернативен туризъм, Министерство на околната среда и водите, WWF-България и Посолството на Република Франция.

Конференцията  има за цел да представи важността на темата за изменението на климата и позицията на България на световния форум в Париж пред българската общественост и медии. В обсега на дискусията в НДК ще бъдат три основни направления: туризъм, спорт и защитени територии.

В конференцията са потвърдили участие г-жа Ивелина Василева – министър на околната среда и водите, Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан – посланик на р. Франция в България, Георги Костов – заместник-министър, министерство на земеделието и храните, , Ирена Георгиева – заместник-министър, министерство на туризма, Боян Петров – Алпинист, биолог от Национален природонаучен музей, Георги Стефанов – WWF България, координатор политики и климатични промени и Любомир Попйорданов – председател УС на Българска асоциация по алтернативен туризъм.

Презентации и примери от България ще изложат експерти - представители на Министерство на околната среда и водите, (Дирекция „Управление на водите“ и/или „Национална служба за защита на природата“), националните и природните паркове, Планинска спасителна служба, Българска асоциация по алтернативен туризъм, водещи журналисти. Пълна програма на конференцията може да се види тук.

В рамките на дневната програма на „Дни на предизвикателствата“ ще бъдат разгледани различни проекти на най-активните родни неправителствени организации, свързани с околната среда, отговорния начин на живот и устойчива природна и градска среда. Ще се проведе и обучение за разделяне на отпадъците и градско компостиране.

Във вечерната програма (старт всеки ден от 18 ч) пък по традиция ще бъдат представени прожекции и презентации на водещи лица от българската и  международната авансцена в областта на алпинизма, приключенията, пътешествията. Специални гости тази година са бегачът от Франция Жулиен Шорие и британската легенда на катеренето Бен Муун, а от българска страна – бегачът рекордьор Кирил Николов-Дизела и Боян Петров – Съни, който през последните години е автор на рекордни постижения за българския алпинизъм в най-високите планини на света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.