1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Конференция за климата започна в Женева

Конференция за климата започна в Женева

Създава се Глобална мрежа за климатични услуги

 

ООН откри в Женева конференцията по проблемите на климата, на която ще се обсъжда създаване на по-добра система за метеорологични наблюдения, позволяваща на всички държави по света да получават навременни предупреждения за урагани, наводнения и засушавания, предаде АП. На едноседмичния форум ще присъстват близо 1500 държавни представители, дипломати и учени. Целта на срещата е да помогне на света да се приспособи по-добре към промените в климата.

В Женева пристигна голяма американска делегация. С това Вашингтон иска да покаже сериозното намерение на правителството на президента Барак Обама да се ангажира с борбата срещу климатичните промени, посочи АП.

"В световен план разходите за приспособяване към промените в климата ще възлязат на няколко десетки милиарда долара годишно. Повече от половината от тези разноски ще трябва да бъдат направени от развиващите се страни", каза швейцарският президент Ханс-Рудолф Мерц, който е домакин на конференцията.

Очаква се делегатите да се споразумеят за създаване на Глобална мрежа за климатични услуги, която да гарантира, че ранните предупреждения за цунами и урагани ще стигат до всички и че фермерите дори в отдалечени райони на Африка ще получават информация за наближаващи суши и наводнения.

На конференцията няма да бъде обсъждан въпросът за съкращаване на емисиите на въглероден диоксид. Тази тема ще бъде оставена за форума през декември в Копенхаген. Вместо това в Женева ще се търсят начини как да се помогне на развиващите се страни да подобрят събирането на данни за засягащите ги климатични проблеми и обмена на тези данни с другите държави, отбеляза АП.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.