1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Конференция за световните океани в Ню Йорк

Конференция за световните океани в Ню Йорк

Представители на над 100 държави ще участват в събитието

Представители на над 100 държави ще участват в започващата днес в Ню Йорк международна конференция за световните океани, организирана от ООН. Целта на форума е да се намерят начини за по-устойчиво използване на морските ресурси.

На преден план ще бъде регионалното сътрудничество, при което държавите, имащи общи морски граници, ще обсъждат теми като риболова, борбата с глада и недохранването, опазването на екосистемите в океаните и моретата, добива на суровини като газ и петрол, преработването на солената вода за селскостопански нужди и други. Ще бъдат засегнати и теми като измирането на коралите в световен мащаб, замърсяването с пластмасови отпадъци и покачването на морското ниво вследствие на глобалното затопляне.

В навечерието на конференцията Международната организация за търговия и развитие към ООН призова за спиране на всякакви субсидии за риболов в моретата и океаните. Според изчисленията на Организацията всяка година националните правителства и Европейският съюз подпомагат рибарството с над 35 милиарда долара. "Тези пари водят до прекомерен улов от страна на богатите държави, които с огромните си флоти изтласкват рибарите от бедните страни и взимат хляба им", се казва в изявление на Организацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.