1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Конфликт между EVN и ВЕИ производители

Конфликт между EVN и ВЕИ производители

Електро-дружеството твърди, че е пред фалит заради соларната енергия

Отново "зелената" енергия се оказа в дъното на нова конфлиткна вълна, този път между EVN и ВЕИ производителите. Електро-дружеството твърди, че е пред фалит заради соларната енергия, а фотоволтаичните производители не приемат настояването да се запази т. нар. такса за достъп за ВЕИ фирмите.

EVN Електроснабдяване е на прага на фалит заради натрупаните загуби от юли 2012 до март 2013 г. – това заяви Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на дружеството на пресконференция. За деветте месеца компанията има загуби в размер на 140 млн. лв. Фирмата е „до гуша в задължения“, казва топ-мениджърът. Според ръководството, причината за това е дисбалансът в енергийната система, причинен от преференциалните цени за изкупуване на електроенергията от ВЕИ, пише greentech.bg.

Според фирмата, сумата на загубите може да достигне 180 млн. лв., ако Върховният административен съд реши да отмени въведената такса за достъп на ВЕИ производителите.

Въведената такса е дискриминационна и незаконна, побързаха да подчертаят за пореден път от Българска фотоволтаична асоциация: „Освен че е незаконна и дискриминационна, „цената за достъп” в размер на до 39% от прихода се заплаща от ВЕИ производителите към ЕРП, а не към крайните снабдители. Незаконно събраните средства няма как по законен път да се прехвърлят към крайните снабдители. Подобно действие представлява кръстосано субсидиране, което противоречи на Закона за енергетиката и директивите от Третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз. През миналата седмица Върховният административен съд се произнесе на първа инстанция, че „цената за достъп” е неоснователна, дискриминационна и незаконосъобразна.

Бихме искали да получим ясната позиция на ЕВН – смятат ли, че защитават законността, ако настояват за запазване на това незаконно решение? БФА подкрепя всички български и чуждестранни инвеститори, които съблюдават принципите на конкуренцията и недискриминацията. В този смисъл, настояваме за прозрачност на ценообразуването и останалите дейности в енергетиката. Но не можем да подкрепим запазването на незаконната „цена за достъп”, тъй като тя води до фалит над 1400 производители от ВЕИ, поставя на карта сигурността на банковата система и отравя инвестиоционната среда.

Заслужават внимание съмненията за нарушени принципи на пазарната конкуренция при самото въвеждане на „цената за достъп” от ДКЕВР. Едновременното изпращане на напълно идентични заявления от ЕРП на 13.09.2013 г. за определяне на такава цена и скоростното решение на регулатора още на следващия ден поставят въпроса за използвана съвместна стратегия между частните мрежови оператори и държавата. Очакваме прокуратурата да разгледа темата и да потърси съответната отговорност, ако прецени наличието на такова съглашение.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.