1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Концесиите върху минерални извори са намалели от 25 на 15 през последните пет години

Концесиите върху минерални извори са намалели от 25 на 15 през последните пет години

10 инвеститори, които са вложили парите си в добив на минерална вода, са се оттеглили от пазара

10 инвеститори, които са вложили парите си в добив на минерална вода, са се оттеглили от пазара. Така концесиите върху изворите са намалели от 25 на 15 през последните пет години след приемането на поправка в Закона за водите, според която едно находище може да се експлоатира само от един концесионер. Това каза Асен Личев от Министерството на околната среда и водите по време на дискусия за промяна на закона в парламентарната комисия по околна среда, пише "Стандарт".

Ако този текст продължи да действа, вероятно скоро ще останат само четирима от най-големите концесионери, които са единствените, ползващи над 70% от разрешените за добиване количества вода, коментира той.

Предложението на група народни представители начело с Йордан Младенов е законът да се промени така, че няколко концесионери да могат да добиват вода от едно и също находище. Текстът беше подкрепен от депутатите от комисията по околна среда и води. Промяната на закона ще доведе до ефективно управление на ресурсите, каквато е една от основните ни цели, коментира екоминистърът Искра Младенова. В момента това не е факт, признават го и противниците на законопроекта, допълни тя.

Основните тези против законопроекта са две. Първата е, че текстът ще удари по концесионерите, които вече са инвестирали в съоръжения при изворите, а други ще могат да ги ползват на готово. Втората е, че текстът противоречи на европейска директива.

И двете опасения са безпочвени, увериха вносителите на законопроекта. Концесионерите, които вече са инвестирали, ще продължат да ползват съоръженията си, но до тях ще могат да се настанят и други компании, които също ще инвестират пари, за да добиват минерална вода. Тезата, че поправката противоречи на европейското законодателство, също е безпочвeна, защото според директивата на ЕС всяка държава членка определя сама правилата за предлагане на натурални минерални води на пазара, коментира зам.-министърът на околната среда Атанас Костадинов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.