1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Концесионерът на ски зоната над София поиска промени в Закона за горите

Концесионерът на ски зоната над София поиска промени в Закона за горите

В началото на месеца от "Витоша ски" съобщиха, че тази зима ски зоната "Алеко" няма да работи

Промени в Закона за горите, поискани от концесионера на ски зоната над София "Витоша ски", вече са публикувани на портала за обществени консултации към Министерския съвет. Според измененията в закона, които касаят основно бизнеса с дървесина, са и поправките, за които концесионерът настоя преди по-малко от месец.

В началото на месеца от "Витоша ски" съобщиха, че тази зима ски зоната "Алеко" няма да работи. Тогава от компанията обявиха, че докато нямат законова гаранция, че могат да работят спокойно, няма да пуснат лифтовете, както и че са информирали премиера и ресорните министерства за пропуските в закона. Концесионерът заяви, че не може да почисти просеките за лифтовете, защото няма права на сервитут за тяхното стопанисване, каквото е изискването на закона за горите.

"Витоша ски" имаше проблеми и със уреждането на стопанисването на съществуващите на Витоша ски писти заради категоризацията им като снежни полета, което правеше невъзможно отдаването им под наем като писти.

С новите промени, които уреждат тези проблеми, право на строеж върху имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията вече ще се дава и за строеж на ски писти и лифтове. Такъв текст беше заложен в предишен вариант на закона за горите, но отпадна поради опасенията на еколози, че ще се отрази негативно на природните паркове. В поправките пише още, че правото да се стопанисват съществуващи ски писти ще имат собствениците на прилежащите лифтове и влекове.

Измененията на закона са публикувани вчера, а срокът за обществени консултации по тях изтича на 31 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.