1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Копа-Коджека е против драстичните глоби за неспазване на "зелените" мерки в следващата ОСП

Копа-Коджека е против драстичните глоби за неспазване на "зелените" мерки в следващата ОСП

Снимка:

ЕП е на страната на фермерите

Министърът на земеделието на Димитър Греков ще се среща с представители на най- влиятелната лобистка земеделска организация в ЕК Копа-Коджека заради браншовия закон. Това стана ясно по време на форума "Правителство–Бизнес" в столицата тази седмица. На въпрос, зададен от НАЗ кога ще имаме Закон за браншовиците министърът на земеделието отговори, че от предварителните проучвания, за България вероятно най-подходящ ще е румънският модел. Греков разчита на лобистката земеделска организация да му даде подходящи съвети във връзка с нашето законадателство.

Копа-Коджека са съюз между двете най-големи организации на фермери и кооперации в ЕС, които имат силно влияние в ЕК и ЕП. Българските земеделски производители все още не членуват в Копа-Коджека, едната от причините за което е високата членска годишна такса от 30 хил. евро.

Главният политически съветник на организацията Франсоа Геран бе гост на Втората национална среща на земеделските производители в Златни пясъци, с домакин АЗПБ миналата седмица. Той изрази надежда, че българските земеделци ще успеят да станат член на Копа-Коджека. Геран представи основните позиции на организацията, според които "зелените" мерки в новата ОСП само ще донесат по-висока административна тежест за фермерите. Той каза още, че Европейският парламент е на страната на фермерите, че глобите при неспазване на "зелените" мерки не бива да са толкова драстични в следващата ОСП. Копа-Коджека също така са против тавана на плащанията, защото премахвайки го, земеделците няма да имат стимули.

Климатът и растящите изисквания за качество на земеделската продукция са сред най-големите предизвикателства пред европейските земеделски производители, според Копа-Коджека. В момента вървят преговори с американските фермери за уеднаквяване на стандартите за качество за храните, които в ЕС са по-високи, каза още Геран.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.