1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кораби ще складират в акумулатори ел. енергията от вълни

Кораби ще складират в акумулатори ел. енергията от вълни

Те трябва да стоят в открито море най-малко 20 часа, за да запълнят капацитета си

Учените намериха по-евтин начин за доставяне на ел. енергия от морски вълни – корабите ще я трансформират на място и ще я складират в акумулатори. Това ще ги освободи от нуждата от скъпи подводни кабели, пише сп. "Ню сайънтист".

Според проект на Андре Шарон от Бостънския университет, когато има пик на консумацията на брега и недостиг на ток, те ще акостират на брега и ще "разтоварват" енергийните си запаси. Един километър кабел струва над 500 хиляди долара и подобни електропроводи значително оскъпяват стойността на електроцентралите, захранвани от вълните.

50-метровите кораби ще събират механичната енергия със специални буйове, закачени от двете им страни на специални лостове. При подскачането над вълните шамандурите задвижват лостовете, които чрез въртеливо движение въртят динамогенератор с мощност 1 мегават. Акумулаторите са проектирани с голям капацитет от 20 мегаватчаса. Това означава, че корабите трябва да стоят в открито море най-малко 20 часа, за да запълнят капацитета си.

Когато е много лошо времето, те могат да си останат на завет в пристанищата и да не бъдат изложени на унищожителни бури, както останалите стационарни инсталации, задвижвани по същия начин. Разходите за плаващите електроцентрали могат да бъдат снижени още повече, като се използват стари кораби, които да бъдат преоборудвани с новата технология.

Според Шарон киловатчас, добит по неговия способ, ще струва 15 цента, докато същата мощност, получена от стационарни вълнови станции, излиза между 30 и 60 цента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.