1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Коритото на река Мъртвица не е почиствано от 15 години

Коритото на река Мъртвица не е почиствано от 15 години

Комисия започва оглед на реката и наводнения район около село Дъбене

Коритото на река Мъртвица не е почиствано от 15 години, потвърди пред Дарик радио кметът на Дъбене Вълко Шойлеков. Комисия започва оглед на реката и наводнения район около Дъбене, който е над 12 кв. км. До понеделник докладът ще бъде предаден на комисията по бедствия и аварии. 6 млн. лв. са необходими, за да се довърши канализацията на селото.

Въпросът с отпускането на средства за почистване на коритата на реките в района е обсъден с министъра на земеделието Мирослав Найденов, които също пристигна в наводненото село рано тази сутрин, заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Ако се наложи, ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствена комисия за подпомагане и възстановяване към Министерски съвет, за да бъдат отпуснати средства за обезщетение на пострадалите, обяви Цветанов.

Тепърва ще се изчисляват щетите и нужните средства за почистването, каза още пред Дарик кметът на селото Вълко Шойлеков, който също смята, че причина за наводнението е необичайно голямото количество дъжд.

По-рано пред Дарик областният управител Здравко Димитров заяви, че прелял напоителен канал заради непочистеното корито на река Мъртвица, е причината за наводнението в карловското село Дъбене.

„Нямаме отношение и не носим отговорност за непочистените корита и дерета, които са в прерогативите на община Карлово", заяви Христина Танчева, управител на „Напоителни системи-Пловдив". Тя допълни, че има екип от институцията, който също е в района на наводнението и ще помага в сложната ситуация.

Председателят на кризисния щаб в Карлово Йордан Васев и кметът на общината Емил Кабаиванов заявиха, че не са съгласни с предположенията на областният управител и отново уточниха, че в района на Дъбене са се излели 104 л/кв. м само за един час, селото е най-ниската точка в общината и център на голям водосборен басейн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.