1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Корупция при разпределяне на лицензи за шистов газ в Полша

Корупция при разпределяне на лицензи за шистов газ в Полша

Седем души, сред които публични фигури и служители в газова компания, са обвинени

Седем души, сред които публични фигури и служители в газова компания, са били обвинени в корупция при процедурите за разпределяне на лицензи за проучване и експлоатация на залежи от шистов газ в Полша, предаде "Франс прес".

"Срещу тези седем души, трима от министерството на околната среда, един е от Националния геоложки институт и трима представители на газови компании, са повдигнати общо 11 обвинения за активна и пасивна корупция", каза говорител на варшавската прокуратура без да назове конкретни компании.

Тримата служители от екоминистерството сами изготвяли молбите на газовите дружества срещу рушвети, както и досиетата за кандидатстване за лицензи, съобщи телевизия TVN24.

Според канала и седемте души са поляци, а сред тях са бивш директор на отдела за лицензите в министерството и директор на компанията DPV Service, част от унгарския газов дистрибутор Emfesz. Рушветите били между 13 000 и 55 000 злоти (от 3000 до 13 000 евро), съобщи прокуратурата. Обвиняемите могат да получат до осем години затвор, отбелязва "Дневник".

Полша, която покрива две трети от потреблението си на газ с руски доставки, планира да инвестира 12.5 милиарда евро до 2020 г. за разработка на залежи от шистов газ, оценявани на над 2 трилиона куб. метра от Националния геоложки институт. В момента 38-милионната страна консумира около 14 милиарда куб. метра газ годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.