1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Край Нова Зеландия отново аварира контейнеровоз

Край Нова Зеландия отново аварира контейнеровоз

Няма данни за изтичане на петрол

Нов контейнеровоз аварира на същото място в Нова Зеландия, където преди месец заседна злополучният контейнеровоз Рена и разля във водата огромно количество петрол и петролни продукти, предаде ДПА.

Дългият 135 метра холандски товарен кораб Схелде трейдър напускал пристанището на град Тауранга, на източното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия, когато заседнал в осеян с подводни скали участък и трябвало да бъде изтеглен до безопасно място с помощта на влекачи и закотвен там. Няма данни за изтичане на петрол от кораба заради аварията.

Преди месец, извън същото пристанище, контейнеровозът Рена се удари в риф и заседна върху него, като при аварията във водата се изляха 350 тона петрол и петролни продукти, замърсили местните плажове и причинили смъртта на 1335 морски птици, предава БТА. Това е най-голямата екологична катастрофа в историята на Нова Зеландия.

Спасителни екипи водят борба с времето, за да изпомпат останалото гориво в Рена, преди тя да се разпадне на две. До момента те са събрали половината от петрола, останал в плаващия под либерийски флаг кораб, или над 800 тона, посочва Ройтерс. Когато заседнал, плавателният съд имал на борда около 1700 тона гориво.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.