1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Край търговищкото село Буховци откриха нова помпена станция с иновативни технологии

Край търговищкото село Буховци откриха нова помпена станция с иновативни технологии

С новото съоръжение се решава и проблема с авариите по водопровода

Днес край търговищкото село Буховци бе открита най-новата помпена станция в търговищки регион. Черпателният й резервоар е разделен на две – черпател за село Макариополско, а останалата част е напорен водоем за село Буховци. Съседната помпена станция е на язовир "Фисека". От там се е подавала вода директно за село Макариополско. "С новото съоръжение решаваме и проблема с авариите по водопровода", сподели директорът на ВиК – Търговище инж. Явор Миланов, цитиран от БГНЕС.

Той обясни, че се повишава и качеството на водата, защото село Буховци доскоро е било на гравитачна вода и от нивите и селскостопанските обекти се повишавало нивото на нитратите.

За новата помпена станция са инвестирани 131 хил. 803 лв. собствени средства на ВиК. Иновативното е, че помпените станции "Фисека" и "Буховци", заедно с водоем "Макариополско" се управляват сами. Според нивата в различните съоръжения, чрез GSM модеми и системата "Делфин", се сигнализира за автоматично спиране или пускане на помпите. "Тук водомайстора ще има грижата да види само как върви обеззаразяването" – каза още инж. Миланов.

Сменените помпи в двете станции са с по-нисък разход на електроенергия. Директорът на ВиК обясни, че за месец плащат около 900 лв. по-малко. На откриването присъстваха депутатът Лили Боянова, областният управител Митко Стайков и кметът на общината д-р Красимир Мирев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.