1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кристалина Георгиева: Трябва да решим въпроса със сертификацията на българските биопродукти

Кристалина Георгиева: Трябва да решим въпроса със сертификацията на българските биопродукти

Снимка:

Страната ни има голяма възможност да бъде конкуретноспособна, особено в частта биоземеделие, смята еврокомисарят

Трябва да решим въпроса със сертификацията на българските биопродукти. Това каза еврокомисарят, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, предаде Агенция „Фокус”. Българският еврокомисар представи лекция „Да се научим да живеем в условията на променящ се климат” по време на дискусия „Промените в климата и значението за институциите и гражданите в България”.

По думите на Георгиева – докато в Европа не повярват, че сертификатът от нашата страна казва това, което е истината, проблемът няма да се реши. България има голяма възможност да бъде конкуретноспособна, особено в частта биоземеделие, смята еврокомисарят.

Запитана за използването на каруци в България, тя посочи, че трябва да се помисли за използването на екологичен транспорт у нас. Новата магистрала означава повече коли и повече емисии, докато построяването на нова жп линия, би се отразило на природата по по-екологичен начин. Голямата промяна става с големи институционални промени, посочи Кристалина Георгиева.

Тя изтъкна, че в Европейската комисия принадлежността към темата за борбата срещу климатичните изменения е много силна. „Европа е лидер в това направление. Опасявам се, че икономическата криза пренесе вниманието върху тема, която създаде настроение в бизнеса, че трябва да бързаме бавно. САЩ още не са направили тази стъпка. Трябва да бъдем по-внимателни в условията на криза”, коментира българският еврокомисар. Тя отбеляза, че при обсъждането на бюджета основно място ще има зелената енергия. В Европа трябва да запазим лидерската си позиция, защото е важна за нашата икономика, ако искаме да бъдем конкурентноспособни.

Производството на биогорива също има цена и тя е, че земята, която се използва за биогорива, не се използва за храни, каза Георгиева. Тя изтъкна, че в България има възможност за създаване на зелени работни места – в биоземеделието. В Стратегията Европа 2020 това да вървим към зелен растеж е много важно и засяга всичко, което правим в ЕК. Искам да видя финансиране, което има целево предназначение, допълни Кристалина Георгиева.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова похвали идеята на Столична община за изграждането на велоалеи в София.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.