1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кристалина Георгиева: Възможна е хуманитарна катастрофа в Мали

Кристалина Георгиева: Възможна е хуманитарна катастрофа в Мали

Снимка:

Основен проблем остават продължаващите сражения и несигурността в обезпечаването на хранителните доставки

Еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева предупреди, че в северната част на Мали е възможна хуманитарна катастрофа, предаде БТА. Според нея тази опасност може да бъде предотвратена, само ако в следващите дни бъде постигнат напредък в осигуряването на достъпа на доставките на храна и лекарства в района.

Европейската комисия съобщи, че предоставя допълнителни девет милиона евро за северната част на Мали, но основният проблем остават продължаващите сражения и несигурността в обезпечаването на доставките. Заради насилието стотици хиляди хора са напуснали домовете си, като някои от тях са се насочили към Алжир, Мавритания, Нигер и Буркина Фасо. Бежанците, които и без това имаха продоволствени проблеми, се насочват към райони, засегнати от недостиг на храна, отбелязва Георгиева. Тя призовава враждуващите страни да спазват правата на цивилните и да осигурят безусловен достъп на хуманитарните работници до пострадалите.

Досега ЕК осигури за западните държави от Африка 280 милиона евро, а сред най-засегнатите страни от недостига на храна в региона е Мали, където 1.4 милиона души са недохранени. От януари комисията замрази помощта, която се направлява от правителството в Бамако, но продължи директното си хуманитарното съдействие за хората на място.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.